Wednesday, 24 December 2008

Bas

Seorang lelaki yang sengau naik ke sebuah bas lalu bertanya kepada pemandu bas
"Vang.. vas nih fegi hamfang ke...? " (bang, bas ni pergi ampang ke?).
Pemandu bas itu berdiam diri. Marah kerana tidak dilayan, lelaki sengau itu pun turun dari bas.

Seorang lelaki lain di belakang pemuda sengau tadi pun bertanya kepada pemandu bas itu.
"kenapa awak diam tadi? kesian dia..."

Pemandu itu pun menjawab: "Masham mana haya nak hawab.... haya hun hengau hugak.. hhanti hia hata haya hehek hia hulakk!!!........"
(macam mana saya nak jawab.. saya pun sengau jugak.. nanti dia kata saya ejek dia pulak!!!)...

Friday, 19 December 2008

Romantik & Kosmetik

once upon a time.....

Sepasang kekasih sedang asyik memadu asmara di tepi sebuah tasik,
sambil
berbual-bual mesra...

Makwe: bang, andaikata saya menjadi bintang...
Pakwe: abang kan jadi Ultramannya
Makwe: kenapa pulak, sepatutnya abg jadi bulan purnamalah
Pakwe: Salah tu, kan ultraman ada bintang kepunyaannya
Makwe: Oh gitu....kalau saya jadi bunga
Pakwe: Abang jadi tukang kebunnya
Makwe: Kenapa bukan kumbang
Pakwe: Sebab kumbang keje dia hanya menghisap madu..sedangkan tukang
kebun kerjanya menyiram dan membaja bunga tu setiap hari
Makwe: Wah! hebatnya abg nie...begitu pandai berkata-kata

Setelah puas berbicara dan bergurau senda, bangunlah pasangan kekasih
tersebut untuk bersiar-siar...tiba2 si makwe tersepak sebatang tunggul
kayu, dan jatuh tersembam ke tanah....bedebik!!!!!! macam nangka busuk
daa!!!!

Makwe: Aduh!!!! sakiknya be, (awek tu rupanya minah kelate)
Pakwe: Cilako! punyo tunggul kayu....buto ko!!!!!, tak nampak ko
sayang aku nak lalu(rupa2nya si pakwe tu orang N9)...sayang takde apa2 ke?
Makwe: Takde sikit je bang...cuma luka sikit jer dahi nie
Pakwe: Nasib baik tunggul kayu, kalau orang tadi memang nahas abg kejekan.

Memang telah ditakdirkan jodoh mereka berdua...selang beberapa bulan
selepas itu pasangan kekasih ini pun mendirikan rumahtangga...2 tahun
kemudian, si isteri teringat kembali kisah yang lalu sewaktu membawa
anak
mereka bersiar-siar di tasik yang sama ketika bercinta dahulu,

Isteri: Bang, ingat lagi tak tempat nie?
Suami: Masakan abg boleh lupa
Isteri: Kalau saya jadi bintang
Suami: Abang jadi beginilah
Isteri: Kenapa bukan Ultraman...
Suami: Kat Malaysia mana ada Ultraman...kat Jepun adalah....apa lah awak nie
Isteri: ?????????, kalau saya jadi bunga
Suami: Abang jadi beginilah
Isteri: Apa abg nie...cakaplah betul2
Suami: Apo kono eh dongan ekau nie...dah buang tebiat ko, tak nampak anak kito tu...
kalau dah abg jadi Ultraman ngan ntah apo apo ntah laie,sapo nak bagi
makan kek anak kito tu....yang mengado2 nak jadi bintang tu buek apo???
Isteri: Abe nie tok supo dulu....tok rometik lasung, mete2 la saya nie doh
tok comey lagi
Suami: Takdo nak romantik kosmetik do....

Selepas puas duduk sambil berbalah, maka berjalan pulanglah keluarga
tersebut....tiba2 si isteri tadi tersepak sebatang tunggul kayu
(mungkin
tunggul yg sama), lalu jatuh gedebuk!!!! ke tanah.....

Isteri:
Aduh abe sakik nyo!!!!!
Suami: Apo kono eh awak nie....buto ko, punyo bosa tunggul tu tak nampak ko!!!!!!!!!!
Isteri: Sob...sob...sob...
moral : keh keh...lu pikir la sendri

Thursday, 18 December 2008

TEKA TEKI LAYAK DIBERI PENAMPAR..



1) Minyak ape yang disukai oleh kaum lelaki?

Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak tak kesah la EPL/Euro/FIFA and apa2 lagi lah.


2) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?

Answer: Kuih salah bikin.


3) Binatang ape power Karate?

Answer: Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.


4) Siape yang menemukan dompet kulit?

Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada

saye.


5) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?

Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'


6) Saya ade 3 kepala, 4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?

Answer: Pembohong...


7) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?

Answer: Usus


8) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?

Answer: Kutu rambut


9) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?

Answer: Neneknye si katak


10) Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?

Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'


11) Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?

Answer: - Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'

- Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan' (cuba pikir dalam2)



12) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?

Answer: Dua-dua tak kenal korang...hehe


13) Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?

Answer: Tukang gali kubur


14) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?

Answer: Tahi hidung


15) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?

Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...


16) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?

Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile

ape...


17) Gajah terbang dengan ape?

dgn susah payah



thanks to alangrock for giving me this~
:)


Tuesday, 9 December 2008

Kedai Tak Untung


tak de pape nk paste...ni pun bole...

Fakta Yang Terkena

selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :
Aku keletihan kerana terlebih kerja… nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 27 juta orang.

1.7 juta darinya sudah bersara. Jadi tinggal 25.3 juta orang.

1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun. Jadi tinggal 24 juta orang.

Dari 24 juta ini, 9 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej,universiti dll). Jadi tinggal 15 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari 15 juta ini, 6 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja. Jadi tinggal 9 juta orang yang boleh buat kerja.

Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat dll.) pasal diorang nie nak kerja macam mana… tinggal dalam hutan. Dah tinggal 6 juta orang yang boleh buat kerja….

Dari jumlah itu, tolak 3.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja surirumah, pekerja yang kena VSS [Voluntarily Separation Scheme], orang2 tua, fresh university student,kena buang kerja dll). Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.
Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila). Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja….

Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara. Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja…
Dan 2 orang itu adalah ENGKAU DAN AKU…

Dari dua orang ini… engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja langsung…
Jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie…

MANA AKU TAK LETIH!!
Jadi sedarlah skit…. dahhhh..!!! pi buat kerja!!!

Saturday, 6 December 2008

cErItA TeNtAnG AkU ^-^

WaH!!!!Makin meriah blog nie kan...

Sowei bebanyak yer kwan2 semua kebelakangan nie sayer a.k.a tiut terlalu lah sibuk...Sampai nak meng'update' blog pun tak sempat...Hah dikesempatan nie...Sayer ingin memperkenalkan diri sayer yang serba kekurangan nie...
Free Emoticon Courtesy of www.FreeSmileys.org

  • NaMa PeNuH .::. SiTi ZuLaIcHa BiNti MaRzUKi
  • NaMa ManJeR .::. IkA (kalu kat umah), IeChA (dikalangan member), TiuT (dikalangan rakan2 maya)
  • aSaL .::. PaHaNg YaNg BeSt
  • BuFdAy .::. 16 mAc 1990 (tahun kuda)
  • StUdY @ KeRjA .::. MaSiH StUDy lAgI KaT KoLeJ WaT PeRsEdIaAn PeGi InDoNeSiA aMbIk CoUsE fArMaSi (iNsYaAlLaH KaLu pAs tAhUn dEpAn fLy)
  • Ym/FrIeNdStEr .::. iecha_1316@yahoo.com
  • sKyPe/MsN/mYsPaCe .::. tAk wAt LaGi
  • HaRaPaN uNtUk BlOg nIe .::. MaKiN dipEnUhI dEnGaN AdMiN2 YaNg BeRkAKiLeBaR (berkaliber) mEnGutArAkAn PeNdApAt2 dAn IdEa2 yAnG bErNaS dEmI mEmAjUkAn BloG kItEr BerSaMa Ini...
  • hArApAn uNtUk KeNgKaWaN .::. HaRaP pErsAhAbAtaN kItER SeMuA KeKaL WaT sElAmAnYa..WaLaUpUn TaK pErNaH bErSua Muka KiTeR sEMuA DaH MaCaM SaTu KelUaRgA...
  • TeMpAT gAtHerInG .::. DaLaM maLaYsIa (cUtI2 MaLaYsIa)
HaH!!!nie lah serba sikit sal sayer...
Wat kawan2 lain tu cepat lah cerita yer...
Tak sabar nak tau tentang kalian pulak...
Free Emoticon Courtesy of www.FreeSmileys.org

AidilAdha & Korban


Hari Raya Korban Aidil Adha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan diseluruh dunia bagi menandakan berakhirnya tempoh mengerjakan ibadat haji di Mekah, yang merupakan rukun Islam kelima yang terakhir bagi mereka yang mampu, dan menandakan bermulanya ibadat korban untuk dibahagi-bahagikan kepada fakir miskin.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit berbanding Hari Raya Aidil Fitri.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidil Adha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidil Adha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidil Adha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.

Friday, 5 December 2008

duiT rayA



aku DAZZ wakil kepada sume ahli blog ni dengan suke ati telah mengambil duit raya dari "PAKCIK DOTDOT"..
terima kasih atas pemberian duit raya dari anda...
errr.. amik 3 keping tu sebab kitorang ramai kalau amik sekeping jer camne nk wat korban.. xkan nak korban kan si fisau lak..
isi xbanyak tu.. muahaha...
:n3s_07:

Thursday, 4 December 2008

Malam Jumaat

Malam itu malam Jumaat. Kassim ingin beristirahat awal bersama isterinya, dia fikir dia akan dapat banyak ganjaran jika berbuat begini. Ganjaran paling nyata ialah hakikat dia kini sudah mempunyai lapan orang anak: empat daripada mereka masih kecil lagi. Yang bongsu masih lagi menyusu

"Malam ini kita tidur awal. Malam jumaat" kata Kasim pada Ani, isterinnya yang sedang menyusu anak bongsu mereka

" Tak boleh bang. Sebab anak anak kita masih belum tidur, nanti saya tidur kan mereka dulu"
" Baiklah awak uruskan mereka. Abang akan ke bilik sebelah membaca Al-quran" balas Kassim, sambil ke bilik air mengambil wudhuk, setelah mendapat kan songkok. Kitab al-quran dan meminum seteguk air sejuk Kassim bersedia untuk memulakan kerja ibadahnya?

"BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM"

" Bang anak? Anak dah tidur" Terkejut Kassim mendengar suara Ani yang membawa khabar baik kepadannya dalam jangkamasa yang begitu singkat

" SODAQALLAHULAZEEM "
Tu lah dahsyat nya malam Jumaat......
:n3s_07:

Monday, 1 December 2008

Award



PERTAMA SEKALI SELAKU ADMIN KAT CNI
NAK UCAP KAN RIBUAN TRIMA KASIH
PADA BLOG
...aku..insan yang berdosa...
Kerana Sudi Memberi
..Blog Neh Award..
&
..Membaca Cerita Yang Ckup Sensasi Disni..



Perbezaan

Waktu Lunch :: perbezaan lelaki dan perempuan

Lelaki

1. Waktu lunch, jalan ke tempat makan
2. Sampai kedai makan, masuk
3. Ambik Pinggan
4. Letak nasi
5. Letak Lauk
6. Ke kaunter, Bayar nasi dan Air Sekali
7. Makan
8. Habis
9. Balik Opis or
10. G surau


Perempuan

1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
2. Perhatikan orang waktu jalan
3. Sempat mengumpat dulu
4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
7. Ramai orang,cari kedai lain.
8. Jalan lagi
9. Dah puas ati..masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke?? tak bersih?..eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi.banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana , tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi? sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan "alaamak byk la aku ambik"
30. Sampai depan kaunter "berapa?"
31. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa. Duduk..
40. Alamak. Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh..kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi
60. Borak2 kater makanan tak sedap
61. Ngumpat2..tg korang
62. Pukul 2, naik opis..
63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!

Sahabat Kitenye Crite : Barbiezaza86



Name : Norhafizay Hashim
Nama Manja : Zaza, Fizei, Sayang (utk yg berkenaan saje..hehe)

Asal : Di Kampung Tawang, Dalam Daerah Bachok, Di Negeri Cik Siti Wan Kembang

Bestday : 19 Mac 1986 (Mude lg yek...haha)

Study @ Keje : Keje da.. As Setiausaha Kat Kementerian Kewangan Malaysia (Orang Kayo Yang X Kayo-kayo..hehe)

Blog : Xde Blog Coz bz manjang..heheh..ckup la ade blog nie utk disumbangkan kala xde keje..huhu

Ym/Friendster : fanthagiro86@yahoo.com.my

Harapan : Smoga kiter sume dikurniakan otak yg bergeliga utk menceriakan hariku yg skrg nie sentiase mendung jek..(tensen duit x ckup, tarikh kawen bape bulan jek lgik..hoho)

Best Place 4 Gath : erm aku ikut jek mane korg nk wat coz malaysia nie sume best ..caye lah.. Malaysia Boleh!!! We love our country....

p/s : tue jek la yg dpt den bgtau..lau nk tau pape lgik jgn segan2 tanyo den yo..wassalam adios...

Sunday, 30 November 2008

Sahabat ; FiSaU

Ketua Kampung Cerite Kite

Nama;
Saufi, pggl sau @ sopi

Asal;
Melaka.


Bufday;
9/14

Study @ Keje;
Study agi ler
SMK

Main Blog;
..??????


ym ; fisau66@yahoo.com/fisau92@yahoo.com
skype; fisau_stylo
msn; neh majlis sukan negara kew.???
frenster; fisau66@yahoo.com/fisau92@yahoo.com
myspace; fisau92@yahoo.com

harapan utk blog nih;
maju lar belog neh untuk diconteng

tempat yg rasa best utk gathering;
x tau...bkn aku akan datang pon....
haha...

Sekian FiSaU d[-_-]b


Saturday, 29 November 2008

SAHABAT ; MARI BERKENALAN...

blog nih..
ader admin lama..
ader admin baru...

apa kata...
kalau kita citer psl diri kita masing2 dulu yok...

mcm sessi orientasi lahh..
bukan aper..
jz nk kukuhkn lagi frenship nih jerk...

if u all dun mind laa..
sila la share...

  • nama (tk kesah la fullname or nama manja ...manjer?? erkk..!)
  • asal (lahir katner.. n currently location)
  • bufday (tak nak kasi tahu tahun biler pon tkper...)
  • study or keje.. (kalau study katner... klu tk kesah nk bgtau la.. )
  • main blog ( kasi pomot ckit lah tuh.. hehehhe)
  • ym / skype / msn / frenster / myspace (klu tk kisah nk share la)
  • harapan korg utk blog nih...
  • tempat yg korg rasa best utk kiter sumer gathering.. erkk?? mungkin... 1 fine day... hehehe...

ok sahabat.. nk reply... buat jerk new post ek... :) tq...

nanti beta reply beta punya yer...

:)

Assalamualaikum; Warkah

ehem....
assalamualaikum sume..
Sory Lar Korang Klo Aku Lambat Post Kat CNi Kos xder idea...
Kepada Yang Rajin MengHAPDATE blog neh aku ucap kan time kasih...
& Pada Yang Bru2 Post tuu UPKAN agik posting Anda k...

Alang2 Menyeluk Pekasam Bior Sampai Ke Pangkal Lengan

KEPADA PENGUNJUNG BLOG NEH & ADMIN2 KAT CNI
NEH FISAU NAK MENJEMPUT KORANG SUME UNTUK SINGGAH KEW PORTAL/FORUM/WAREZ @ YANG SEWAKTU NGAN NYER

NEH ALAMAT NYER

[KOMUNITI HIBURAN MASA KINI]

Friday, 28 November 2008

Surat Cinta

Dalam kesuraman ultra lembayung tika tujuh bulan menumpahkan cahaya dibawah kaki langit khirmizi, tiba-tiba aku terkenangkan eurika nostalgia cinta lama yang kita palitkan berdua. Kehadiranmu bersama molekul-molekul hidrogen menerjang segala kekusutan yang membelit tali perutku. Dan kehadiranmu itu mengajar aku erti rindu gelora dan shahdu.

Kau juga mengajarku erti cinta, singa laut,beruang kutub, penguin, kambing salji, mee rebus, cendol, koridor, kotak pensil, tali kasut dan pasu bunga.Kala itu, kita bagaikan Nobita dan Sizuka.Kau dan aku umpama Kurt Cobain dan Rafeah Buang yang tidak dapat dipisahkan. Malangnya percintaan yang mendapat liputan meluas hingga ke planet Ziku itu telah mengundang perpisahan yang akhirnya telah mengecewakan seluruh penternak lipan di Burma. Kau pergi jua ketika Kuala Lumpur sedang bersiap sedia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998.

Sesungguhnya perpisahan itu berpunca daripada penebangan pokok getah secara besar-besaran di Lembah Klang. Pemergianmu menyebabkan aku menghidap penyakit resdung dan hepatitis-Q secara mengejut. Ketiadaanmu memaksa aku memakai topi keledar setiap masa sebagai langkah keselamatan. Aku seperti tidak percaya dengan apa yang telah terjadi. Aku bagaikan tergelincir dari orbit bumi dan terpelanting ke ruang angkasa, apabila daya tarikan graviti terhadapku tiada lagi berfungsi setelahaku tersungkur dalam percintaan yang berlarutan hingga ke rubber-set. Seluruh perjalanan hidupku menjadi gelita bagaikan terperangkap di dalam gua yang gelap dan ditemani stlagit dan stlagmit yang bagai sembilu.

Kondominium cinta yang kita bina dari makgat basikal dan kipas helikopter akhirnya musnah setelah kau berpaling tadah. Ternyata sikapmu mulai berubah bila Malaysia mula melancarkan satelit MEASAT-1 ke ruang angkasa raya. Sejak itu kau sering melarikan diri bila terserempak dengan abang iparku. Akhirnya aku menyedari bahawa diri ini tidak diperlukan lagi.

Sejak kau tiada, aku sering menyendiri berbual-bual dengan pokok betik untuk mengisi masa lapang. Kadang-kadang aku mengikat botol oren pada tiang rumah agar nampak lebih cantik. Saban hari aku termenung di dalam peti sejuk mengenangkan dirimu yang entah kemana menghilang. Aku cuba bermain badminton sambil makan mi hailam untuk melupakanmu, tetapi aku tak berdaya. Lalu aku membakar mesin basuh dan membelasah empat ekor itik serati jiran sebelah sebagai tanda aku tidak bersalah.

Mengapa? Mengapa sayang? Mengapa ini semua bisa terjadi? Mengapa setelah kau curi hatiku, kau rompak cintaku lantas kau bunuh cintaku sehingga kau terbunuh dalam kemalangan cinta yang ngeri. Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni-guni batu yang kau timpakan di atas belakangku. Derita yang kautimpakan itu adalah bebanan yang terlalu berat untuk ku tanggung bagaikan mendukung 75 ekor biawak dan 386 ekor anak beruk. Dan kini segala harapanku hancur berkecai bagaikan aku terjatuh dari Menara Kuala Lumpur dan dihempap oleh Menara Berkembar Petronas lalu tersangkut di celah landasan LRT dan kemudiannya digilis pula keretapi Komuter hingga aku hancur berkecai. Oh! terlalu berat dugaan yang kutempuhi kini.

Kini segalanya telah pun berakhir. Aku sedar siapa aku. Aku hanya insan biasa yang suka makan mi segera. Aku bukan McGyver, McDonald's, Superman atau Kesatria Baja Hitam. Aku juga bukanlah Ultraman seperti yang kau idam-idamkan. Aku menyedari kekurangan diri dan kekurangan kemudahan awam di tempat sendiri. Tak perlu dikesali lagi kerana nasi telah menjadi capati dan tin sardin yang ku genggam ini telah pun luput tarikhnya. Segalanya sungguh mengharukan dan semua hadiah pemberianmu termasuk enjin kapal selam telah pun aku cincang untuk dibuat makanan lembu.

Walaupun segalanya telah pun berakhir, disini, diatas pokok getah ini aku tetap menunggu kau akan kembali. Selagi ada nafas ini, selagi ada kompleks membeli-belah SOGO, selagi ada kedai kasut selipar di sekitar Argentina, selagi kumpulan Metallica tidak berpecah, aku tetap menunggumu sehinggalah mentari terbelah lapan. Namun aku menyedari bahawa penantianku hanyalah sia-sia belaka. Akhirnya aku mengambil keputusan mektamad untuk menunggu tiang elektrik dihadapan rumahku berbuah. kalau tiang elektrik berbuah nanti, aku poskan buahnya kepadamu. Nak tak?

Orang Kaya & Orang Miskin




Seorang kaya bersiar siar dalam sebuah kampung. Lalu tersempak laa dengan sekeluarga miskin yang sedang memakan rumput…

Org Kaya : Kenapa kau makan rumput ?

Org Miskin : Aku makan rumput kerana aku terlalu lapar.

Org Kaya : Sedap ke makan rumput ni ?

Org Miskin : Setelah tak makan seminggu, rumput inilah makanan paling sedap.

Org Kaya : Apa kata kalau kamu ikut aku ke rumahku. Aku belanja kamu makan besar.

Org Miskin : Betul ke ni Org Kaya ? Boleh ke aku bawa keluarga aku bersama ?

Org Kaya : Boleh. Lagi ramai lagi bagus !

Org Miskin : Terima kasih wahai Org Kaya. Tapi makanan cukup ke untuk kami sekeluarga yang ramai ni ?

Org Kaya : Gerenti cukup ! Rumput lalang kat rumah aku tu lebih dua meter tinggi nye !


ps:::TQ 4 reading.... -^_^-

Teka-Teki Gitu-Gitu Apek

Penat kerja kan? Kita jawab teka-teki dulu ya. Release tension you...

Teka-teki: Hitam dan berpeluh.. HA.. Ape2??
Jawapan: semut hitam tengah berjogging.. huhuhu

Teka-teki: Ape benda bila masuk segitiga bila kuar bergulung-gulung?
Jawapan: Seluar dalam ler.. haha...

Teka-teki: Antara kapal terbang dengan kuih lepat liat, mana satu yang paling tinggi?
Jawapan: Kuih lepat liat la... sebab kapal terbang sampai langit je, tapi kuih lepat sampai lelangit!
Teka-teki: Banyak2 kotak, kotak apa yang takleh angkat?
Jawapan: Kotak penalti lah.. wawawa!

Teka-teki: Kenapa Penggali Kubur Gali Kubur Tak Pakai Selipar???Teka.. teka.. kalo terer!Jawapan: Selipar mana boleh buat gali tanah, guna cangkul lar... hue hue hue!!

Teka-teki: Bulu bertemu bulu... kulit bertemu kulit... makin tambah rapat makin nikmat rasanyer!Jawablah kalau bijak sangat!
Jawapan: Haah.. mulalah otak kuning, MATA lah jawapan nyer..!

Teka-teki: 3 kepala, 6 mata, 8 kaki. Apakah bendanya tu?
Jawapan: Koboi naik kuda bawak ayam.

Teka-teki: Masa dia hidup kita menyanyi, masa dia mati kita tepuk tangan.
Jawapan: lilin masa sambut 'EPI BESDAY'

Teka-teki: Scorpion kaler apa?
Jawapan: Kala jengking lah.. senang pun takleh nak jawab!

Teka-teki: Dalam banyak2 kera, kera ape yang pandai menaip???
Jawapan: Kerani

Teka-teki: Ada sorang imam, tengah semahyang pastu ada sekor anjing lalu kat depan dia. Pastu dia jilat kaki dia, BATAL TAK AIR SEMAYANG IMAM TU???
Jawapan: Mana batal sebab anjing tu jilat kaki dia sendiri!

Teka-teki: 4 orang awek cun berpayung dengan satu payung tapi nape tak basah langsung??Jawapan: Sebab tak hujan... aduhai!

Dahlah malaslah nak tanya lagi... soalan bebudak pun takleh nak jawab!!

Hampeh>>>>>>>>>>.

::surat chenta::

kepada : 3rd

assalamualaikum..

ai ted.. aku nk gtau ni.. kat tempat aku pon mendung..
semendung ati aku..
ekekke
tu jer la aku nak bagitau


daripada :daz
memoridazz [klik nama]

Thursday, 27 November 2008

HaRi MaKin MenDuNG

Sebenarnya aku tak tau nk tulis per ni.. idea aku dah tandus dah.. dah macam2 aku pikir lam otak nie heheh.... Anyway tanz la pada korang2 yang rajin updated blog nie .. Hari makin mendung tu bg aku la bg korang tatau la lak kat sini asik mendung jer ujan ari2.. bot2 kecil dah kene jalan pakai raincoat da..
er per lagi aku nk taip nie,,
ampun yer aku menulis tanpa diminta nie

anyway jmput la masuk blog aku -3rd - [klik nama]

beza laki dgn pompuan

AKU LELAKI, KAU WANITA

Susah sgt ker nak jadi wanita yg baik??? dan Banyak sgt ker amanah
Tuhan yg perlu lelaki pikul??? jawapannyer, mmg tak susah dan mmg
banyk, Bagaimana??? , bacelah dan pandai2lah cari jawapannyer: -
1 lelaki bujang kena tanggong dosa sendiri apabila sudah baligh
manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.
2 lelaki berkahwin kena tanggong dosa sendiri, dosa isteri, dosa
anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum
baligh. BERATKAN !
3 Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggong- jawab keatas ibunya
dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggong-jawabnya maka dosa
baginya terutama anak lelaki yang tua, menakala perempuan tidak,
perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik
pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggong oleh
suaminya.BERATKAN !
4 Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri
tidak.Walaupun begitu isteri boleh membantu.Haram bagi suami
bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan
isteri tanpa izin ini.
Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu
tanggong. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang
ditanggongnya seperti gunung dengan semut. Itu sebab nya mengikut
kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki
mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang
ditanggong.
Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugrah oelh Allah
SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan.
Begitulah kira-kiranya. Wanita
1 - wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
2 - wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar
rumah tetapi tidak sbaliknya.
3 - wanita saksinya kurang berbanding lelaki.
4 - wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.
5 - wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan
anak.
6 - wanita wajib taat kpd suaminya.
7 - talak terletak di tgn suami dan bukan isteri.
8 - wanita kurang dlm beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak
ada pada lelaki. Pernahkah kita lihat sebaliknya?? Benda yg mahal
harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg
tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar
bersepah sepah bukan? itulah bandingannya dgn seorg wanita.
Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3
kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita?
Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi
milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya,
manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk
menyara isteri dan anak anak.
Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi
setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan,malaikat dan seluruh
makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan
adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).
Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap
4 wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara
perempuannya.
Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung
oleh 4 org lelaki ini: suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara
lelakinya.
Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu
Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat shj: Sembahyang 5 waktu,
puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.
Seorg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika
taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH
akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang
fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. MasyaALLAH.. . sayangnya
ALLAH pada wanita .... kan
WALLAHUA'LAM

1 Tamparan 3 Pertanyaan

1 Tamparan 3 Pertanyaan


Ada seorang pemuda yang lama sekolah di luar negeri, kembali ke tanahair.Sesampainya di rumah ia meminta kepada orang tuanya untuk mencari seorangguru agama, kiyai atau siapa saja yang bisa menjawab 3 pertanyaannya.

Akhirnya orang tua pemuda itu mendapatkan orang tersebut, seorang kiyai.

Pemuda : Anda siapa Dan apakah bisa menjawab pertanyaan-pertanya an saya?
Kiyai : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawabpertanyaan anda.

Pemuda : Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai orang yang pintar tidak mampu menjawab pertanyaan saya.
Kiyai : Saya akan mencoba sejauh kemampuan saya.

Pemuda : Saya ada 3 pertanyaan:

1.Kalau memang Tuhan itu ada,tunjukan wujud Tuhan kepada saya

2.Apakah yang dinamakan takdir

3.Kalau sya ita n diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuatdari api, tentu tidak menyakitkan buat sya ita n. Sebab mereka memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Tiba-tiba kyai tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras.

Pemuda : (sambil menahan sakit) Kenapa anda marah kepada saya?

Kiyai : Saya tidak marah...Tamparan itu adalah jawaban saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.

Pemuda : Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.
Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Tentu saja saya merasakan sakit.
Kiyai : Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?

Pemuda : Ya!
Kiyai : Tunjukan pada saya wujud sakit itu!

Pemuda : Saya tidak bisa.
Kiyai : Itulah jawaban pertanyaan pertama... kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.

Kiyai : Apakah tadi malam anda bermimpi akan di tampar oleh saya?
Pemuda : Tidak.

Kiyai : Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima tamparan dari saya hari ini?
Pemuda : Tidak.

Kiyai : Itulah yang dinamakan takdir.

Kiyai : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?
Pemuda : Kulit.

Kiyai : Terbuat dari apa pipi anda?
Pemuda : Kulit.

Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda : Sakit.

Kiyai : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat dari api , jika Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yangmenyakitkan untuk syaitan.

TQ to Barbiezaza86 For This Message

Wednesday, 26 November 2008

Pantun Ketat, Memikat, Tersendat

BAJU NIPIS NAMPAK BAYANG,
PEHA GEBU SAJA DITAYANG,
LEBIH BAIK TAK PAKAI BAJU LAGI SENANG,
DAH TENTU BOLE TUNJUK TERANG TERANG

BAJU KETAT SELUAR PULAK SENDAT
PAKAI TUDUNG PULA JUST IKAT IKAT
DARI MULA MEMANG SANGAT BUKAN ADAT
DI SUDUT AGAMA PUN GAYA TAK BERKAT

TUDUNG JARANG BAJU NIPIS,
PAKAI SIKIT BOLE NAMPAK "GARIS',
MATA ORANG TERBELIAK, KITA MEMBENGIS,
bILA KENA KUTUK, KENAPA MENANGIS?

Aku dan Kamu

awak,
ini kali pertama,
saya tulis puisi cinta..
tanpa mengcopy dari mana-mana puisi,sajak..
atau lirik lagu…
awak tau kenapa?
Sebab awak..

Awak,
Saya tahu saya bukan insan seni,
Saya budak bisness,
Ekonomi, marketing, matematik,
Bidang saya..
Sastera, madah pujangga..
Tak pernah pun tertulis dalam kamus hidup saya..
Apatah lagi puisi cinta..

Tapi,
Mengenali awak, mengubah diri saya..
Saya bukan lagi budak sivik macam dulu,
Berkepit dengan buku, menghadap computer 24 jam
Sekarang ni saya dah pandai..
Baca novel-novel cinta..
Apatah lagi novel ayat-ayat cinta..
Siap dengan movienya lagi saya tonton..
Agar dapat saya cipta kata-kata puitis untuk awak
Dan belajar apa itu ertinya cinta…

Awak,
Dulu awak selalu kata kat saya..
Saya manusia robot,
Tak ada perasaan.. tak tahu menghargai insan sekeliling…
Kata awak.. walau gempa bumi sekalipun,
Saya tetap tak akan sedar,
Sebab saya terlalu leka dengan dunia saya..

Dan lagi,
Kata awak,
Saya juga tak akan sedar seandainya satu hari nanti,
Saya akan terjatuh cinta,
Tambah-tambah lagi kalau orang itu adalah awak..
Saya tahu awak bergurau..
Sebab tu saya tak ambik kisah pun..
Pada saya.. siapalah awak waktu itu..


Tapi saya silap,
Awak sekarang ini berada dalam hati saya..
Malah terlalu dalam di pelusuk hati saya..
Hingga tak mampu lagi bagi saya,
untuk keluarkan awak dari situ,
Tempat yang paling istimewa dalam hati saya,
Hanya awak yang pertama dan terakhir…

Hari ini,
Saat saya mula belajar untuk menghargai orang lain,
Menyayangi diri awak,
Mencintai awak,
Awak pergi jauh dari saya… jauh sangat…
Hingga tak mampu lagi saya gapai awak..
Dan melihat awak walaupun dari jauh..

Benarlah kata awak..
Saya mungkin akan sedar,
Dari dunia saya apabila orang yang saya sayang,
Akhirnya pergi…Tinggalkan saya…
bersama dunia saya..

Awak,
Waktu itu saya masih tak faham sangat dengan kata-kata awak,
Saya ingat, itu salah satu joke awak..
yang dah boring tengok saya,
Dengan calculus saya, algebra, ekonomi… dan macam-macam lagi..
Sampai awak boleh kata kat saya..
“Awak ni Manusia robot ye? Macam citer terminator tu..”
Tapi sekarang ni,
Saya dah faham maksud awak tu…
Maafkan saya sebab terlambat menyedarinya,,

Awak,
Kat sini hari ini..
30 julai 2008.. 12.46 a.m
Air mata saya tumpah lagi awak..
Waktu saya mengimbas kembali saat terakhir saya lihat awak…
Dibawa pergi dari saya…
Sebab saya tahu perginya awak tak akan kembali lagi,
Awak pergi untuk selama-lamanya..
Tak akan kembali lagi…



Awak,
Saya rindukan awak,
Saya rindukan gelak ketawa awak..
Saya rindukan senyuman awak..
Saya rindukan gurauan awak..
Saya rindukan segala-galanya tentang awak…
Tapi sekarang ni,
semuanya tinggal kenangan..
sebab awak dah tak der..

Awak,
Ayat-ayat cinta saya dah tak bermakna lagi,
Hanya yang mampu saya lakukan,
Mengiringi pemergian awak,
Dengan selautan doa yang tak putus-putus,
Sejak dari hari awak pergi jauh dari saya..
Moga awak bahagia di sampingNya..
Dan seandainya tiada cinta lain..
Untuk saya…
Akan saya simpan cinta saya ini..
Untuk bersama awak..
Di akhirnya..

Awak,
Mata saya dah layu,
Tubuh saya dah letih..
Penat sangat hari ini..
Banyak program yang saya kena handlekan
Macam dulu-dulu..
Cuma kali ini berbeza..
Sebab awak x der dah di sisi saya…
Saya berhenti dulu di sini awak…
Lain masa bila terluang,
Saya akan menulis lagi untuk awak..
Sebab hanya dengan cara ni,
Saya dapat ubati rindu saya pada awak..
Dan saya paparkan disini..
Agar orang lain dapat berkongsi rasa dengan saya..
Selamat tinggal sayang…
Moga lenamu aman seperti hari-hari kelmarin…
Salam sayang dariku…
p/s:aku bkn jiwang yer.....

Tuesday, 25 November 2008

Jika Ia Sebuah Cinta..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak mendengar..
Namun sentiasa bergetar..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak buta..
Namun sentiasa melihat dan merasa..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak menyeksa..
Namun sentiasa menguji..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak memaksa..
Namun sentiasa berusaha..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak cantik..
Namun sentiasa menarik..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak datang dengan kata..
Namun sentiasa menghampiri dengan hati..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak terucap dengan kata..
Namun sentiasa hadir dengan sinar mata..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak hanya berjanji..
Namun sentiasa cuba memenangi..

Jika ia sebuah cinta..
Ia mungkin tidak suci..
Namun sentiasa harmoni..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak hadir kerana permintaan..
Namun hadir kerana ketentuan..

Jika ia sebuah cinta..
Ia tidak hadir dengan kekayaan dan kebendaan..
Namun hadir kerana pengorbanan dan kesetiaan..

Jika ia sebuah cinta..
Pasti ianya setulus kasih ADAM & HAWA..

Monday, 24 November 2008

:: DAZ & 10M ::

bila saja aku melangkah ke blog ni..
hati aku meronta2 ingin menjadi salah sorang admin kat blog..
mana la tau..
kot2 klu join blog ni leh jadi glemer..
tapi tujuan sebenar aku menjadi AJK blog "kitenye crite" ni kerna 10M :


1. menghuru-harakan blog ini tanpa rasa bersalah..
2. membiarkan kehadiran aku ini membuatkan admin2 lain merasa tergugat.. (wah cam bagus je ko daz)
3. merencatkan lagi pikiran mereka yg singgah dlm blog ini.
4. menabur segala idea2 lapuk untuk diserapkan dlm blog ni
5. mencari calon suami (hahaha... mongok daz)
6. mendapat kan alaun.. (err.. leh dpt alaun ke jd admin kat sini)
7. mengkaler pelangi kan blog ini dgn cat2 murah
8. mengaktifkan otak sendiri untuk menghupdate blog ini
9. menambah kenalan (cehh ayat skema)
10. memastikan aku menjadi presiden blog kitenye cite ni..hahahha (gelak jahat)

Sekian Terima Kasih
(dah kul 5 la..aku kene pulang.. byk lg aku nk taep ni... sambung esok..)

memoridazz_hadapi dengan senyuman

No. Handphone Anda..Betul X?

Menarik… Try arr korang…

No hp anda.. betul x ?
Cuba langkah2 di bawah ini.


* Masukkan tiga nombor pertama handphone anda itu
(bukannya 012,016 atau 019) ke kalkulator.
* Darab dgn 80
* Tambah 1
* Darab dengan 250
* Campurkan empat nombor terakhir telefon anda
* Sekali lagi campurkan empat nombor terakhir tadi
* Tolak 250
* Bahagi dengan 2
Cuba tengok kalkulator,betul tak yg tertera itu adalah nombor handphone anda?Kalau tak percaya, cuba sekali lagi..

Saturday, 22 November 2008

Misteri !!!

MISTERI Disebalik Lagu Samsons - Kenangan Terindah
Kuatkan Volume Anda
(link)

Tahukah Anda

Khasiat Kentut! (must read)

WASHINGTON
: Ia mungkin melucukan dan dianggap tidak masuk akal tetapi pegawai kesihatan persekutuan Amerika Syarikat (AS) dijangka segera mengeluarkan laporan yang memberi amaran kepada umum mengenai faedah kentut.

"Kentut, jika kerap dihidu boleh menyembuhkan perbagai penyakit berbahaya seperti sakit kepala, gangguan pada mata, emfisema, lelah, bronkitis sakit jantung dan lain lain

"Setiap tahun, kira-kira 130,000 rakyat AS telah pulih daripada perbagai penyakit
disebabkan menghidu kentut dan ramai lagi berasa lega daripada penyakit
serius kerana terlalu lama terdedah kepada keadaan itu," kata seorang doktor yang bertugas dengan Pusat Kawalan Penyakit (CDC) AS.

Katanya, orang ramai mesti menyedari menghidu kentut sebenarnya
menambah khasiat untuk kesihatan orang lain.

Menurut laporan yang akan dikeluarkan CDC, setiap tahun kentut mempulihkan 800 kes serangan jantung, 250 kes angin ahmar,30,000 lelah dan 50,000 kes sakit telinga. Disebabkan masalah makanan tidak teratur, kini ramai rakyat Amerika menghidap kembung perut. Menurut laporan itu, purata penduduk AS kentut 14 hingga 23 kali sehari.


Moral of the story : Kentutlah merata-rata tempat
Hahaha....

Friday, 21 November 2008

Kebenaran tragedi Kapal terbang melanggar WTC amerika


Cuba buat n tgk...
1. Bukak Microsoft Word korang.
2. Taipkan dalam huruf besar, Q33 NY.
Q33 NY ni adalah number pesawat yang melanggar WTC tu..
3. Tukar saiz font tu kepada saiz 48.
4. Korang highlight kan Q33 NY tu.
kemudian tukar kepada font Wingdings.
Apa yang korang nampak?
Allahuakbar...
sesungguhnye benda ni dah lama wujud tanpa sesiapa yang menjangkakannye...
Kelihatan gambar sebuah Kapal Terbang melanggar WTC (menara berkembar tu)...
kemudian ade lambang tengkorak dan lambang yahudi...
dah cube dan mmg btol.............
~Thanks To My Friendster Friend~

Thanx bro fisau !!!



Thanx bro fisau,sebab ajak gua join this comunity...err ape lagi...
hehe..gua tak pandai nak taip banyak-banyak...pape pun.Thanks for invitation!
p/s: tiru tens

arpeggio (metalwarsmusic)

KATA TANPA NAMA

Y

bg yg tidak menyukainya menyebutnya TANGGUNGJAWAB,

bg yg bermain dgnnyer menyebutnya PERMAINAN

bg yg tidak pernah memilikinya menyebutnya IMPIAN.


BUNGA tidak kembang mekar hanya dlm SATU MALAM

KOTA ROM tidak dibangunkan hanya dalam SATU BULAN

HIDUP bermula di dalam rahim selama SATU BULAN

tp CINTA... sekali hadir kekal di ingatan SELAMANYA.



jika ingin buat BLOG, blajar la membaca BLOG dahulu

jika ingin BERLARI belajarlah BERJALAN dahulu

jika ingin BERENANG belajarlah MENGAPUNG dahulu

jika ingin di SAYANGI, belajarlah MENYAYANGI dahulu...



kata bunga

: erk.. bukan jiwang ek! jz merapu :P

: p/s utk ADMINS : beta cuti sebulan blk kg, tk on9 kot..

: tolong jaga blog ek...

: fisau ko kalau nk apa2 msg jer beta tau!

: gonna miss u all..

: bye2...


:)

Asal Usul Nama Eleterik


Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.
Ceritanya… . Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu. Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.
“Ele..trick aje tu… ele..trick aje… ele trick!”. ( Bermaksud tipu )
Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa “ele..trick” . Jadi digunakanlah perkataan “ELE..TRICK” yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih. Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang

.::SaLaH TaFsiR::.

Suatu pagi yang indah kat sebuah sekolah rendah, seorang guru yangbegitu dedikasi mengajar anak2 muridnya tentang betapa bahayanyaminuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hariitu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup, sebagai sampel kehidupandan dua gelas minuman yang masing2 berisi dengan air mineral dan arak..
“Cuba perhatikan murid2.. lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing inikedalam gelas, perhatikan betul2. Cacing yang sebelah kanan saya, akan sayamasukkan ke dalam air mineral manakala cacing yang sebelah kiri saya akanmasukkan ke dalam arak. Perhatikan betul2.”
Semua mata tertumpu pada kedua2 ekor cacing itu.
Seperti dijangkakan, cacing yang berada dalam gelas yang berisi air mineralitu berenang2 di dasar gelas, manakala cacing yang berada di dalam arakmenggeletek lalu mati. Si cikgu tersenyum lebar, apabila melihat anak2muridnya memberikan sepenuh tumpuan pada ujikajinya.
“Baiklah murid2, apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgutunjukkan sebentar tadi??”
Dengan penuh yakin anak2 muridnya menjawab,
UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN...MINUMLAH ARAK…
Pengajaran : Cakap biar terang, bak kata-kata dalam filem P Ramlee……….

Komputer Terminology = BM Vs BI....Haru jadik Nye



Some computer terms translated to BM,
Don’t you think that computer terminology in Bahasa Malaysia is really weird?
Cakera Keras = Hard Disk
Tetikus = Mouse
Papan Kunci = Keyboard
CD-ROM = Cakera Padat Ingatan Melalui Pembacaan (CP-IMP) - Isn’t that bit too much to ingat? Try pronouncing that without twisting your tongue or pausing to think. IMPs?
Monitor = What’s the term for this? KETUA DARJAH?
Modem = Could it be called “PEMPEND” <– PEModulasi, PENDemodulasi? Motherboard = “Papan Ibu” probably? Maybe the best motherboards can be awarded the “Papan Ibu Mithali” then? Sound Card = Kad Bunyi? Sound Blaster = Peletup Bunyi? Pipeline Burst Cache = Duite Garisan Paip Meletup? Local Bus = Bas Tempatan? Sounds good to me. VESA Local Bus = Bas Tempatan VESA? Flatbed = Katil leper? OR Katil Rumah Pangsa (Flat)? WWW = Sarang labah-labah Selebar Dunia (SSD)? Sounds quite convincing to me. Then what would you call daughterboards? Papan anak perempuan? That sounds a little kinky for me :)) What about SIMMs and DIMMs and such…? *laf* wonder what would you call ink jets then Pancutan Dakwat??? What about “Plug and Play [tm]“? Hmmm..Plug and play….Cucuk dan Main??? Somehow I think not. Joystick = Batang Gembira or Batang Ria?? Damn obscene man!!

....WaNtAn MeE....

Alkisah ini terjadi di sebuah kedai makan....Mat & Ah Chong singgah untuk makan setelah mereka selesai menonton wayang.... maka terjadilah perbualan ini:-
PELAYAN : nak minum apa encik?
MAT : bagi saya milo ais satu.
A CHONG : Saya mau minum itu sirap limau....
PELAYAN : ok.....makan cik?
Mat : Saya nak nasi goreng satu...telur mata kerbau satu..
AH Chong : Kasi saya itu "WANTAN MEE"
maka pelayan tadi terus beredar beberapa minit kemudian dia datang semula.....lalu berkata:
PELAYAN : mintak maap la cik tukang masak saya suruh bagitau yang ada kat dapur la ni cuma telur ayam .... kalau cik nak mata kerbau tak ada sebab dia tak sanggup nak korek mata kerbau tu cik....lagi satu kalau cik nak makan mee setakat 2 tiga pinggan tu ada la tapi kalau sampai "ONE TAN" mee tak cukup la cik........
MAT & AH CHONG : ???????????????????????


sendiri pikirlah.... :)
 

.:: KITE NYE CRITE ::. © 2008. Design By: SkinCorner